Spis treści
Panie domu w kuchni pieką, zmywają oraz przygotowują posiłki dla swojej rodziny. Z tego też względu w tym miejscu znajduje się wiele sprzętów gospodarstwa domowego. Jest w niej m.in. zmywarka, kuchenka mikrofalowa, lodówka, kuchenka itd. Jednak dzisiaj, będzie konkretnie o kuchence, otóż kuchenka to taki sprzęt gospodarstwa domowego, który służy do gotowania potraw (palniki) i pieczenia np. ciast (piekarnik). Ze względu na te dwie bardzo ważne funkcje, które spełnia jest niezbędna w naszej kuchni. Dlatego też powinniśmy zrobić wszystko, aby działała, jak należy. Niestety nie zawsze tak jest. Jak każdy sprzęt AGD i kuchenka ulega usterce. Jakie są najczęstsze usterki w kuchenkach?
Częste usterki w kuchenkach- jak sobie z nimi radzić?
- PIEKARNIK NIE GRZEJE.
Dwie najczęstsze przyczyny to zegar lub termostat. Zatem na samym początku sprawdźmy, czy zegar jest nastawiony. W zegarach mechanicznych powinna być ustawiona pozycja inna niż zero. W przypadku elektronicznych sprawdźmy, czy jest ustawiony zgodnie z instrukcją obsługi (czy np. nie miga). Aby sprawdzić działanie termostatu, należy posłuchać czy przekręcając nim słychać na początku (jeżeli piekarnik nie jest nagrzany) kliknięcie-które oznacza załączenie/rozłączenie styków.
- ŹLE PIECZE.
Gospodynie najczęściej narzekają na niedopieczony spód ciasta. Jest to bardzo popularna usterka mogąca być spowodowana przepaleniu dolnej grzałki piekarnika. Jest to normalne i nie zależy, od jakiej tego marki jest sprzęt AGD.
- PROBLEMY Z TEMPERATURĄ.
W tej sytuacji praktycznie w ciemno można wymienić termostat. Jednak warto sprawdzić też wszystkie grzałki, ponieważ wielu klientów zgłasza że piekarnik słabo grzeje lub długo się rozgrzewa na podstawie wypieków, np. niedopieczone cisto od dołu.
- PIEKARNIK WYBIJA BEZPIECZNIKI.
Praktycznie każdy element piekarnika może być przyczyną wybijania bezpieczników. Zalany łącznik krzywkowy funkcji, przepalona któraś z grzałek, słabe styki przy połączeniach przewodów.
- PŁYTA INDUKCYJNA LUB CERAMICZNA NIE WŁĄCZA SIĘ PODCZAS PIERWSZEGO WŁĄCZENIA.
Jeżeli jest to pierwsze uruchomienie sprzętu, rozsądnym pomysłem jest najpierw przeczytanie instrukcji obsługi, czy na pewno wszystko dobrze robimy. Gorszą wiadomością dla nas może się okazać złe podłączenie płyty do instalacji. Rutyna często gubi instalatorów i zdarza się, że nie sprawdzają, czy kolory przewodów w puszcze są prawidłowe, lub mylą zaciski w płycie, co kończy się spaleniem któregoś z modułów elektronicznych urządzenia.
- NIE DZIAŁAJĄ DWA POLA PO JEDNEJ STRONIE PŁYTY.
Płyta elektryczna powinna być podłączona na dwie fazy. Wtedy jedna faza zasila pola po lewej stronie, druga po prawej. Dlatego, jeżeli wybije bezpiecznik którejś z faz, może nastąpić sytuacja, że zadziała tylko połowa płyty, lub np. w przypadku kuchenek wolno stojących, nie będzie działał np. piekarnik.
- SŁABE PŁOMIENIE W KUCHENCE/PŁYCIE GAZOWEJ.
Nie uniknionym jest, że każda kuchenka bywa zalewana przez kipienie z naczyń. Wynikają z tego też niektóre usterki. Jedna z nich to pozatykane dysze palników. Otwory mierzone w ułamkach milimetra nie trudno zatkać, w efekcie mamy słaby płomień lub w ogóle.
- PALNIK GAZOWY NIE TRZYMA PŁOMIENIA.
Dotyczy to jedynie płyt z zabezpieczeniem przeciwwypływowym. Sprawdzamy termoparę-najlepiej zamienić na chwilę z innym palnikiem. Jeżeli działa, zostaje nam zawór do wymiany lub naprawy.
Wszystkie wyżej przedstawione usterki są tymi najczęściej spotykanymi, dlatego możesz się tylko sugerować tym, co jest napisane, nie koniecznie każda z tych usterek jest spowodowana, tą konkretną przyczyną. Kiedy nie jesteś pewien skontaktuj się z nami.