Co może być przyczyną przypalania ciasta przez piekarnik?

porady dotyczące pieczenia

Zastanawiasz się czemu pomimo nastawiania takiej temperatury, jaka jest w przepisie, wyciągasz przypalone ciasto? Przyczyną przypalania się ciasta nie musi być tylko źle ustawiona temperatura, może zamiast ustawienia pieczenia tradycyjnego wybierasz funkcje termoobiegu. Jak w takim razie należy piec ciasto, by się nie przypalało? Co zrobić by ciasto było idealne?

ciasteczka
żródło: pixabay.com

Jak zapobiec przypaleniu ciasta?

Najważniejsza zasada to- ciasto zawsze wstawiamy do gorącego, nagrzanego piekarnika. Nie wstawiajmy ciasta do zimnego piekarnika, bo nie będzie takie smaczne. Dotyczy to również ciasta drożdżowego. Najczęściej powinniśmy piec je w 180°C. Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzać poprzez wbicie  drewnianego patyczka w ciasto. Tylko pamiętajmy, by wbijać patyczek pod koniec przewidywanego pieczenia, zaglądając do ciasta co pięć minut, wcale mu nie pomożesz. Natomiast jeśli ciasto przypieka się za bardzo w piekarniku to najlepiej zmniejszyć temperaturę pieczenia lub przykryć ciasto od góry folią aluminiową, bądź papierem do pieczenia.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Większość ciast powinna być pieczona na środkowym ruszcie, ale nie które muszą być przypieczone bardziej z góry lub z dołu powinno się wtedy ustawić ciasto konsekwentnie na wyższym, lub niższym ruszcie.

Zły wybór funkcji

Nowe piekarniki posiadają wiele funkcji, kiedy zamiast pieczenia tradycyjnego wybierasz funkcje termoobiegu, pamiętaj, że przy funkcji termoobiegu temperatura musi być mniejsza niż przy pieczeniu tradycyjnym, zazwyczaj w instrukcji piekarnika jest wyjaśnione w ilu stopniach, przy konkretnej funkcji piecze się dane ciast. Pamiętaj, że żadne ciasto nie wyrośnie ci na funkcji grzania tylko góry lub dołu!

Jeżeli po zastosowaniu się do powyższych instrukcji problem nadal występuje, możliwe jest, że popsuł się termostat. Chociaż ustawiasz dobrą temperaturę, rzeczywista temperatura piekarnika jest wyższa. Wtedy konieczna jest naprawa. Najlepiej jednak skonsultować się z fachowcem, bo przyczyn może być wiele.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca
przepyszne ciasto
żródło: pixabay.com

Przydatne porady dotyczące pieczenia ciast:

  • zbyt długie pieczenie– nie ma osoby, której nie zdarzyłoby się choć raz przypalić ciast, chociażby w święta, jak temu zaradzić, przecież nie chcemy od nowa robić ciasta. Najlepiej będzie użyć tartki do warzyw i lekko zetrzeć spalone ciasto, kiedy żywot twojego piekarnik będzie zbliżał się ku końcowi- pamiętaj, że na rynku są dostępne piekarniki z funkcją powiadamiania o zakończonym pieczeniu,
  • owoce opadają na dno– kiedy robisz przepyszne ciasto z owocami, nie chcesz, żeby twoje owoce wpadały w ciasto, przecież placek nie ma być tylko smaczny, ale też ładny, najlepiej wtedy przed ich położeniem wysmarować ciasto białkiem problem z głowy, po posmarowania ciasta białkiem zyskujesz dodatkową kruchość
  • składniki ciasta– każde ciasto ma swoje „upodobania” tak np. kiedy przygotowujemy drożdżowca najlepiej, żeby składniki do niego były w temperaturze pokojowej, jedynie mleko powinno być lekko ciepłe natomiast gdy przyrządzamy ciasto kruche, składniki powinny być lekko schłodzone,
  • wyciąganie ciasta– pamiętaj! Przed wylaniem ciasta do blachy posmaruj ja masłem, a potem obtocz w bułce, tak unikniesz zniszczenia ciasta przy jego wyciąganiu, jeżeli jednak zdarzy ci się zapomnieć, owiń ciasto na 2,3 minut ścierką i wyciągnięcie go z blaszki powinno być łatwiejsze.
  •  nagrzanie piekarnika– żeby sprawdzić, czy piekarnik jest nagrzany, należy na dnie położyć białą kartkę, jeżeli jest gotowy do użycia kartka będzie czarna lub zwęgli się, kiedy piekarni będzie jeszcze za słabo nagrzany będzie żółta lub brązowa.