Spis treści
Suszarka do grzybów może służyć także m.in. do suszenia jabłek, śliwek i wielu, wielu innych. Jeżeli masz dosyć wyciągania blaszek z piekarnika na długie godziny, podczas gdy twoje grzyby będą suszyły zapoznaj się z tym artykułem. Jak wybrać suszarkę do grzybów?
Suszarka do grzybów może służyć także do suszenia warzyw, czy owoców. To urządzenia przyda się zarówno maniakom zbierania grzybów, jak i tym którzy lubią mieć pod ręką warzywa do zupy, czy owoce do kompotu, a nie zawsze mają czas iść na zakupy. Jak długo można trzymać ususzone produkty? Można je trzymać nawet kilka lat, warunek jest jeden, trzeba je przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, aby nie zaszły wilgocią i tym samym nie zaczęły rozwijać się bakterie. Jednak nie przesadzajmy też z tym za bardzo, dobrze jest zawsze mieć pod ręką susz jednak co roku możemy zrobić nowy.
Na co zwrócić uwagę wybierając suszarkę do grzybów?
Wielkość urządzenia- jeżeli często chodzimy na grzyby czy mamy swój ogródek/ działkę, na której mamy swoje plony a te często niepotrzebnie marnują się, powinniśmy zainwestować w większe urządzenie. Działkowcy mogą wtedy pokusić się nawet o zakup suszarki o pojemności 15 litrów. Jednak kiedy będziemy sporadycznie korzystać z urządzenia, nie powinno być ono za duże. Zajmie nam tylko nie potrzebnie miejsce. Powinniśmy wtedy kupić takie, które ma 4 do 5 sit i tym samym pomieści 10-11 litrów.
Łatwość obsługi i funkcjonalność- suszarka powinna mieć dokładnie opisane przyciski w tym wypadku im mniej, tym lepiej. Musi mieć podstawową funkcję, czyli równomierne suszenie, dzięki tej funkcji produkty na każdym z poziomów będą ususzone w ten sam sposób. Przy zakupie suszarki zwróć także uwagę na możliwość regulacji temperatury, jest to bardzo fajna funkcja, kiedy chcesz mieć nad wszystkim kontrolę. Przydatną funkcją jest funkcja timer, dzięki, której urządzenie wyłączy się automatycznie po zakończonej pracy, a ty bez obawy, że twój produkt się przesuszy, możesz spokojnie wyjść z domu.
Czas suszenia- czas suszenia ściśle związany jest z mocą urządzenia, im większa moc tym nasze owoce, czy grzyby szybciej się ususzą. Najczęściej kupowanymi suszarkami są te o mocy 400 W. Dostępne na rynku suszarki mają od 240 do 700 W. Wybierając moc urządzenia pamiętajmy, że owoce będą ususzone w około 5 godzin, grzyby w najlepszym wypadku 3 godzin, a najgorszym w 15 godzin. Zastanówmy się do suszenia czego będziemy używać suszarki i na podstawie tego zdecydujmy, jaką moc powinna mieć.
Suszarka do grzybów przede wszystkim powinna być wielofunkcyjna. Nie chcemy kupować urządzenia, które posłuży nam tylko do suszenia grzybów. Dajcie znać czy jesteście zapalonymi grzybiarzami, czy szukacie urządzenia, które nada się do wszystkiego.