Spis treści
Piekarnik parowy jest urządzeniem, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku sprzętów przeznaczonych do użytku domowego. Przy jego pomocy można piec tak jak w zwykłym piekarniku, można też gotować na parze. Co daje nam piekarnik parowy? Jak działa piekarnik parowy?
Jak działa piekarnik parowy?
Poza wyżej wspomnianym pieczeniem i gotowaniem, piekarnik parowy pozwala nam również wybrać pieczenie z funkcją pary do różnych potraw, np. dla mięsa, warzyw czy ryb. Piekarnik parowy do zabudowy nie wymaga więcej miejsca, niż kuchenka mikrofalowa. Zastosowanie pary w piekarniku powoduje, że przyrządzone w nim potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Przygotowywane w nim warzywa i owoce wyglądają tak jakby przed chwilą przyniesiono je z ogrodu. Gotowanie na parze pozwala na zachowanie wszystkich witamin i substancji odżywczych.Jego zalety docenią nie tylko zwolennicy zdrowego żywienia, ale też smakosze i osoby, które muszą przestrzegać określonej diety.
Funkcje piekarnika parowego:
- 1. Urządzenie łączące ze sobą funkcję tradycyjnego piekarnika oraz parowaru (czyli zwykły piekarnik z funkcją pary) – Piekarnik parowy to najłatwiejszy sposób na zapewnienie jeszcze lepszego smaku potraw. Urządzenie to oferuje połączenie zalet typowego piekarnika i korzyści płynących z wykorzystania pary. Wystarczy podczas pieczenia mięsa lub wypieku chleba dodać pary, aby potrawa stała się chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie pełna smaku.
- 2. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia- Dobre wypieki są sztuką. Doskonałe wypieki to już nauka. Aby stworzyć arcydzieło, dodanie pary jest równie ważne, jak każdy ruch pędzlem do ciasta. To dlatego, że molekuły wody przewodzą ciepło szybciej niż powietrze, więc pieczenie jest bardziej dokładne. Za dotknięciem przycisku piekarnik PlusSteam dodaje do wypieku optymalną ilość pary. Powoduje to bardziej intensywne i szybsze wyrastanie ciasta oraz karmelizację, która daje efekt grubszej skórki
- 3. Właściwy piekarnik parowy, który służy wyłącznie do przygotowywania posiłków na parze – Zaoszczędź łososiowi gotowania i przyrządź go na parze. Delikatny proces obróbki termicznej w piekarniku parowym sprawia, że mięso ryby pozostaje niezwykle delikatne i nie jest wysuszone. Para pomaga zachować naturalny kolor potraw. Łosoś w tak świeżym pomarańczowym kolorze smakuje równie doskonale, jak wygląda.
Piekarnik parowy posiada wiele zalet. Potrawy przygotowane w nim maja intensywny smak. Żywność nie nasiąka olejem ani nie moczy się w wodzie. Potrawy są dietetyczne i lekkostrawne, mają dużą wartość odżywczą, nie dochodzi do straty witamin, substancji mineralnych i mikroelementów, a wszechstronność zastosowania pozwala na eksperymenty kulinarne. Przekąski, zupy, dania wegetariańskie, ryby, mięso, kluski, ryż, jarzyny i desery – to wszystko można przygotować w piekarniku parowym. Życzymy smacznego!!!