Spis treści
Przepis na ciasto pierogowe i farsz chociaż prosty nie zawsze nam wychodzi. Zobaczcie, więc nasz przepis na ciasto na pierogi, dzięki któremu będą mięciutki i smakowite.
Przepis na ciasto na pierogi:
Składniki:
- Mąka – 1kg
- Jajko – 1
- Żółtko – 1
- Mleko – ok. 0,5l
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, następnie robimy małą dziurkę w środku i wbijamy jajko oraz żółtko, następnie zalewamy to gorącym mlekiem. Drugie żółtko spowoduje, że ciasto będzie wyglądało lepiej i będzie smaczniejsze. Ciasto wybieramy do momentu aż będziemy mogli bez problemu rozwałkować ciasto.
Farsz na pierogi z serem
Składniki:
- Ser twarogowy tłusty/półtłusty – 500 g
- Żółtko – 1
- Cynamon – ok. 2 łyżeczki
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
Przygotowanie:
Ser twarogowy i żółtko dokładnie łączymy za pomocą widelca, ugniatając masę, dodajemy przyprawy. Przed dodaniem całego opakowania cukru warto dodawać go stopniowo i sprawdzać słodkość farszu, ponieważ może się okazać, że będzie dla ciebie za słodki.
Farszu starczy na około połowę ciasta z 1 kg w zależności na jaką grubość będziecie je rozwałkowywać.
Farsz na pierogi i truskawką/wiśniami
Składniki:
- Truskawki – ok. 50 sztuk małych truskawek
- Wiśnie – ok. 100 sztuk wiśni
- Cukier – ok. 1 łyżeczki na jeden pieróg
Przygotowanie:
Truskawki bądź wiśnie wykładamy na ciasto pierogowe, a następnie posypujemy cukrem.
Farszu starczy na około połowę ciasta z 1 kg w zależności na jaką grubość będziecie je rozwałkowywać.
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- Kapusta kiszona – ok. 1,5 kg
- Grzyby suszone – garść
- Cebula – 1 duża
- Masło
- Pieprz i sól – do smaku
- Liście laurowe – 3 liście
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez ok. 5h. Po namoczeniu dla pewności możemy wypłukać grzyby w misce z nową wodą bądź pod bieżącą. Kapustę kiszoną gotujemy z liśćmi laurowymi do miękkości. Następnie gotujemy grzyby przez około 1,5h. Cebulkę podsmażamy na maśle do momentu zagotowania. Ugotowane grzyby mielimy i dodajemy do odcedzonej kapusty. Następnie robimy zasmażkę i dodajemy grzyby oraz kapustę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Farsz odkładamy do ostygnięcia.
Farszu powinno starczyć na ciasto pierogowe z 1 kg.
Dajcie znać jak spodobał się Wam nasz przepis na ciasto pierogowe i farsz oraz sprawdźcie także nasz inny przepis: