Przepis miesiąca: Lazania/Lasagne na marzec

Lazania jest daniem, które znane jest na całym świecie. Jest to potrawa, którą możemy przygotowywać na kilka różnych sposobów. Dzisiaj mamy dla was bardzo prosty i smaczny sposób na lazanie. Przepis miesiąca: Lazania/Lasagne na marzec.

lazania przepis

Przepis miesiąca: Lazania/Lasagne na marzec

Składniki na 12 sztuk lazani:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 opakowanie makaronu lazania
  • 1 cebula
  • Kilka łyżek mąki i masła
  • Dwie łyżki koncentratu poidorowego
  • 1 kość/masło/skwarki
  • pieprz i sól do smaku
  • Rosół bądź rozrobiony rosołek
  • Starty ser

Przygotowanie lazani:

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Kapustę możemy ugotować z kością, łyżką mała bądź skwarkami.  Następnie odsadzamy naszą kapustę i doprawiamy ją do smaku. Kiedy nasza kapusta jest już gotowa, czas na podsmażenie pieczarek z cebulą na maśle. Tak przygotowane pieczarki łączymy z kapustą. Po czym przygotowujemy kolejną warstwę naszej lazani, czyli podsmażamy mięso mielone i łączymy je z koncentratem. Następnie musimy sparzyć po 3-4 sztuki naszej lazani, następnie studzimy ją i układamy obok siebie. Następnie układamy farsz z pieczarek, nakładamy makaron, a na to warstwę z mięsem mielonym.Teraz czas na przygotowanie ostatniej z warstw. Zasmażamy mąkę na masełku i dolewamy rosół bądź rosołek. Jest to ostatnia warstwa na którą nakładamy makaron. Taką lazanie wkładamy na 15 minut do piekarnika, po tym czasie wyciągamy ją i posypujemy startym serem. Gotowe!

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *