Spis treści
Planując remont kuchni należy wybrać odpowiednie miejsce dla lodówki. Stanowisko lodówki powinno być priorytetem, ponieważ dzięki temu lodówka zużyje mniej energii elektrycznej. Jakie jest najlepsze miejsce dla lodówki? Jak wypoziomować i ustawić lodówkę ?
Jak wypoziomować i ustawić lodówkę ?
Najlepszym miejsce dla lodówki jest nienasłonecznione miejsce. Najlepiej gdyby powierzchnia, na której ma stać chłodziarka była płaska wypoziomowana. Miejsce takie powinno mieć odpowiednio dużo przestrzeni, aby drzwi lodówki swobodnie się otwierały.Poza gruntem na którym stoi lodówka należy wziąć pod uwagę, aby zapewnić odpowiednią przestrzeń pomiędzy ścianami pomieszczenia a lodówką.
O nieprawidłowo wypoziomowanej lodówce świadczy:
- Cieknąca woda z dystrybutora wody
- Nierówne kostki lodu w kostkarce
- Otwierające, lub niedomykające się drzwi lodówki
- Staczające się z półek artykuły spożywcze
Jak z pewnością wiesz do ustawienia poziomu służą nóżki lodówki. Kręcąc w prawo lub w lewo, regulujemy ich wysokość. Dla osiągnięcia pożądanego efektu przyda się poziomica.
Dlaczego wypoziomowanie lodówki jest tak istotne?
Prawidłowe chłodzenie lodówki możliwe jest tylko gdy urządzenie stoi prosto. Czynnik chłodzący w momencie nierównego podłoża rozłoży się nierównomiernie i może dojść do sytuacji, w której np.: zamrażarka mrozi, a komora chłodziarki jest ciepła (lub ledwie chłodzi). Urządzenie może wtedy intensywniej pracować, częściej się włączać, buczeć itd. Jednym słowem, utrzymanie właściwej temperatury wymagać będzie dłuższej pracy agregatu, co oznacza większe zużycie prądu i większe obciążenie sprzętu. Z czasem konieczna stanie się wizyta serwisu.
Jaka temperatura w lodówce no Frost ?
Zacznijmy od wyjaśnienia co to jest to No Frost. Lodówka posiadająca napis „No frost”, to system usuwający z wnętrza lodówki nadmiar wilgoci, dzięki czemu na ściankach i przechowywanym jedzeniu nie powstaje szron ani lód. Działanie lodówki sprowadza się do spowolnienia rozwoju bakterii w żywności poprzez niską temperaturę, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia. Podpowiadamy jaka temperatura jest odpowiednia.
Jak powinniśmy układać produkty na półkach w lodówce, aby ją odpowiednio zoptymalizować, a produkty nie przechodziły nieprzyjemnym zapachem i dłużej były śwież?
- dolne pojemniki to najcieplejsze miejsce w lodówce (7-8 stopni) powinny znaleźć się warzywa i owoce
- na dolnej półce nad pojemnikami, gdzie panuje najniższa temperatura (2 stopni) należy układać świeże mięso i ryby
- przetrzymujemy produkty wymagające jedynie lekkiego schłodzenia, np. napoje, koncentraty, musztarda, ketchup
- znacznie chłodniej jest w zamrażalniku – zazwyczaj -18 stopni, choć w niektórych może być nawet -32 stopnie. Przeciętna wartość mrożenia na poziomie -18 stopni pozwala przechowywać żywność nawet przez rok. W zamrażalniku szczelnie zapakowaną żywność układamy w miarę możliwości jak najciaśniej obok siebie, dzięki czemu mrożenie będzie efektywniejsze.
Warto również pamiętać o zasadzie, że środkowe półki (4-5 stopni) są najlepszym miejscem dla produktów mlecznych, jaj, ciast, wędlin i serów (oprócz tych dojrzewających, które powinny znaleźć się w szufladach); na tej wysokości powinny stać również zupy
- górne półki (7 stopni) to najlepsze miejsce na produkty o długich terminach przydatności, np. dżemy itp.
- względnie ciepłym miejsce są również przegrody na drzwiach (8-13 stopni)
Jak ustawić termostat w lodówce?
W „normalnej” sytuacji termostat należy ustawić na poziom średnio-niski . Maksymalne ustawienie powinno być wybrane tylko w wyjątkowych okolicznościach, takich jak w przypadku przywracania działania po awarii zasilania, lub chwilowym przekroczeniu zdolności zamrażania urządzenia. Zimą moc termostatu powinna być zwiększona z poziomu 1 na 3. Latem najlepiej ustawić termostat na poziomie 2.
Jeśli Twoja lodówka wyposażona jest w wyświetlacz, pamiętaj że wskazane na nim cyfry mają charakter czysto orientacyjny. Temperatura idealna to 5°C. Jeśli w miesiącach zimowych temperatura wzrasta (np. do 6°C), zalecamy zmniejszenie jej do 4°C. W miesiącach letnich natomiast niska temperatura powinna być zwiększona (np. z 2°C do 5°C)