Nie da się ukryć, że czyszczenie piekarnika nie jest najprzyjemniejszym obowiązkiem domowym. Przypalony piekarnik to problem zarówno na płaszczyźnie zapachowej, jak i estetycznej i smakowej. Przygotowaliśmy dla Was poradnik dotyczący czyszczenia piekarnika. Co w nim znajdziecie?
- Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną?
- Dlaczego piekarnik się przypala?
- Czy usuwanie przypalonego tłuszczu na piekarniku jest trudne?
Sprawdź również artykuł o zalecanym postępowaniu w przypadku częstego przypalania jedzenia w piekarniku.
Spis treści
Przypalony piekarnik? – Najczęstsze przyczyny
Zanieczyszczony piekarnik to w zasadzie nic nadzwyczajnego. Urządzenia AGD narażone na częstą eksploatacje, z czasem tracą swój nieskazitelny wygląd i zaskakującą wydajność. Przypalony piekarnik to nic innego, jak efekt:
- Częstego pieczenia tłustych potraw
Tłuszcz z jedzenia rozprowadza się po wnętrzu piekarnika, przypalając się do powierzchni ścianek. Tłuste plamy w piekarniku są stosunkowo ciężkie do usunięcia, ale nie jest to rzecz niemożliwa do zrobienia. - Uszkodzenia termostatu
Termostat zapewnia kontrolę nad temperaturą panującą w piekarniku. Jeśli urządzenie nagrzewa się zbyt mocno, ścianki piekarnika mogą pokryć się sadzą. - Uszkodzenia grzałek, zarówno dolnej, jak i górnej
Jeśli zauważyłeś, że piekarnik przypala się jedynie w pewnych miejscach, głównym powodem tego stanu rzeczy może być uszkodzenie grzałek. - Zapomnienia o regularnym czyszczeniu piekarnika
Jest to w zasadzie najczęstsza przyczyna przypalonego urządzenia. Czyszczenie piekarnika jest absolutną podstawą jego długowieczności i nie powinniśmy o tym zapominać.
Jak samodzielnie wyczyścić piekarnik?
Tak, przypalony piekarnik to rzecz niezwykle trudna do wyczyszczenia, ale istnieje kilka sprawdzonych sposobów na czyszczenie piekarnika. Pierwszym i najefektywniejszym sposobem jest skorzystanie z sody oczyszczonej. Jak wyczyścić piekarnik sodą?
- Zwilż zabrudzone ścianki piekarnika wodą.
- Na największe zabrudzenia nałóż sporą warstwę sody oczyszczonej.
- Mniejsze zabrudzenia pokryj cienką warstwą proszku.
- Piekarnik pozostaw otwarty na noc, co pozwoli sodzie uaktywnić swoje zdolności czyszczące.
- Rano przetrzyj ścierką ścianki piekarnika
To powinno wystarczyć. Usuwanie plam z tłuszczu, z których przypalony piekarnik słynie to dla sody oczyszczonej nic trudnego. Pamiętaj, że sodę oczyszczoną możemy użyć również przy sprzątaniu łazienki, czy czyszczeniu lodówki.
Przypalony piekarnik? – Szybkie czyszczenie sodą
Jeśli zaliczasz się do osób mniej cierpliwych, z pewnością zainteresujesz się sposobem na szybkie czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną. Zmieszaj sodę w wodą w proporcji 1:1, a następnie nałóż powstałą w ten sposób mieszankę na przypalony piekarnik.
Połączenie wody i sody będzie na tyle kleiste, że bez problemu przylepi się do ścian piekarnika. Poczekaj, aż soda zacznie się rozpuszczać i spłucz wszelkie resztki jedzenia i tłuszcz. Zdarza się, że niektóre plamy z tłuszczu w piekarniku nie odpuszczą tak łatwo. W takiej sytuacji wyposaż się w szorstką gąbkę lub ścierkę i zedrzyj pozostałe na ścianach piekarnika plamy.
Czyszczenie piekarnika octem – Czy to w ogóle możliwe?
W największym skrócie – oczywiście, że tak! Przypalony piekarnik nie jest najmniejszym wyzwaniem dla sprawdzonego sposobu na czyszczenie piekarnika, jakim jest stary, dobry ocet. Dlaczego ocet jest, aż tak przydatny przy usuwaniu plam?
- Ocet łatwo się rozprowadza.
- Naniesienie octu na ścianki piekarnika usunie nieprzyjemny zapach spalonego jedzenia.
- Mieszanka octu, płynu do naczyń i sody oczyszczonej usunie nawet najbardziej uporczywe plamy z tłuszczu.
Ponadto, dobrym pomysłem na czyszczenie piekarnika octem jest dodanie do mieszanki odrobiny soku z cytryny, co dodatkowo spotęguje efekt odświeżenia. Wszelkie mieszaniny octu z płynem, sodą lub sokiem z cytryny możesz rozprowadzać manualnie lub przy użyciu spryskiwacza.