Nuggetsy są daniem, które nie kojarzy się z trzymaniem linii, jednak ten przepis pozwoli wam na przygotowanie niskokalorycznych nuggetsów. Dietetyczne nuggetsy i frytki potrzebują tylko kilku zamienników aby nie były tak tłuczące!
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 30 g migdałów
- 30 g płatków owsianych
- 2 sztuki – jajka
- 2 sztuki – jogurt naturalny
- 4 ząbki – czosnek
- Sól i pieprz
- Olej roślinny
Fileta kroimy w paski, nacieramy je solą oraz pieprzem, w miseczce roztrzepujemy jajka, następnie mieszamy je z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem. Kurczaka moczymy w roztrzepanych jajkach i panierujemy (płatkami owsianymi i migdałami). Nuggetsy układamy na papierze do pieczenia oraz kropimy oliwą bądź olejem roślinnym, następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza, w pieczeniu tradycyjnym bądź 180 stopni w termoobiegu, przez około 20-25 minut. Mniej więcej w połowie warto przewrócić mięso na drugą stronę.
Nie podoba ci się ten przepis? Sprawdź Przepis na makaron z warzywami 😉
Z jogurtu naturalnego możemy stworzyć sos do naszych nuggetsów, wystarczy, że czosnek przeciśniemy przez wyciskarkę i dokładnie wymieszamy go z jogurtem oraz solą i pieprzem do smaku.
Jeżeli zależy nam, żeby nasze nuggetsy były jeszcze mniej kaloryczne możemy zrezygnować z sosu oraz z oleju na rzecz oliwy z oliwek.
Frytki z batatów
Frytki także nie są niskokaloryczną potrawą, jednak te zrobione z batatów mogą być całkiem zdrową przekąską. Tak jak ziemniaki, nasze bataty dokładnie myjemy, a następnie osuszamy papierowy ręcznikiem. Dodajemy olej, sól, a całość mieszamy ręką. Następnie na blachę wykładamy papier do pieczenia oraz pokrojone bataty. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg, po około 25 minutach nasze bataty powinny być gotowe.
Dietetyczne nuggetsy i frytki nie są trudne w wykonaniu, a dodatkowo niskokaloryczne! Smacznego! 😉