Przepis Miesiąca: Makaron z warzywami na luty

Startujemy z nowym tematem na naszym blogu! W serii artykułów będą znajdować się przepisy miesiąca, zaczynamy od pysznego przepisu na makaron z warzywami, który przygotuje was na nadejście wiosny.

Przepis na makaron z warzywami

Składniki:

  • 150 g makaronu świderki bądź kokardki
  • 1 cukinia
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 dużej cebuli bądź jedna mała
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 20 g parmezanu
  • 200 g śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa

Składniki wystarczą na około 2 porcje

Przygotowanie:

Cukinie i marchewkę myjemy i obieramy, następnie myjemy brokuł. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy w półksiężyce, a brokuła dzielimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa możemy ugotować bądź uparować przez około 20 minut, warto jednak cukinie włożyć dopiero na 10 minut po wrzuceniu marchewki i brokuła. Kiedy nasze warzywa będą dochodzić, wstawiamy wodę na makaron.

Porada: sól warto wsypać dopiero, podczas gdy woda zaczyna się gotować, wsypanie soli od razu powoduje, że woda będzie gotować się wolniej.

Kiedy nasze warzywa są już gotowe, wrzucamy je na patelnie bądź rondelek, najpierw jednak rozpuszczamy masło. Kiedy warzywa się chwilę podpieką, wlewamy śmietanę i starty parmezan, następnie doprawiamy wszystko pieprzem solą i gałka muszkatołową. Kiedy nasz makaron jest już gotowy, warto wrzucić go do warzyw, aby nie był za zimny.

Jeżeli chcemy uzyskać bardziej sycące danie możemy dodać pierś z kurczaka oraz por i paprykę, jednak może przed wiosną warto zadbać o linie?

Danie gotowe smacznego! Dajcie znać, czy podoba wam się pomysł co miesięcznych inspiracji na blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *