Niezależnie od tego, czy korzystamy z piekarnika gazowego czy elektrycznego, sytuacja, w której piekarnik przypala jedzenie może spotkać równie nas. Prawidłowe działanie piekarnika to gwarancja pysznych wypieków i jeszcze pyszniejszych kolacji. Jeśli zauważyłeś, że Twój piekarnik przypala, dokonaj jak najszybszej diagnozy i usuń psujący wieczory defekt. Zapraszamy do lektury naszego poradnika!
- Dlaczego piekarnik przypala jedzenie?
- Piekarnik przypala jedzenie – Wysokość rusztu to podstawa
- Jak wybrać odpowiedni program pieczenia?
- Piekarnik przypala jedzenie – Zbyt wysoka temperatura
Spis treści
Dlaczego piekarnik przypala jedzenie?
Mimo, że mogłoby się wydawać inaczej, piekarniki to naprawdę złozone urządzenia. Zarówno piekarniki elektryczne, jak i gazowe, czy połączone z kuchenką, często ulegają wszelkiej maści awarii. Usterki piekarnika, które prowadzą do spalonej kolacji wynikają najczęściej z:
- Niedopasowania wysokości rusztu do rodzaju jedzenia;
- Nieprawidłowe ustawienie programu pieczenia;
- Uszkodzenie termostatu;
- Awaria grzałek piekarnika.
Aby trafnie zdiagnozować awarię Twojego piekarnika, po kolei eliminuj powyższe przyczyny. Na początek zajmiemy się ustawianiem programu pieczenia oraz dobieraniem wysokości rusztu do rodzaju jedzenia.
Piekarnik przypala jedzenie – Wysokość rusztu to podstawa
Komory nowoczesnych piekarnik pozwalają użytkownikowi na umieszczenie rusztu na kilku poziomach. Co nam to daje? A no tyle, że potrawy możemy umieszczać w różnej odległości od głównych grzałek. Położenie potrawy zbyt blisko lub zbyt daleko od grzałki może spowodować odpowiednio spalenie lub niedopieczenie jedzenia.
Jeśli piekarnik przypala spód, odsuń ruszt od grzałki dolnej piekarnika. Jeżeli piekarnik przypala górę potrawy – odsuń ją od grzałki górnej. Nie zapominaj jednak, że niektóre potrawy należy umieszczać blisko grzałek. Mimo to, idealnym umiejscowieniem dla większości wieczornych kolacji będzie środkowy ruszt piekarnika.
Jak wybrać odpowiedni program pieczenia?
Jeżeli nie korzystasz z piekarnika, który pamięta jeszcze wczesne lata XX wieku, to najprawdopodobniej jesteś zaznajomiony z różnicami w programach pieczenia. Tryby pieczenia dostosowane są do rodzaju potraw lub pomagają w osiągnięciu pewnych efektów podczas pieczenia.
Jeżeli piekarnik przypala jedzenie, spróbuj zmienić program pieczenia na pieczenie gór-dół (piekarnik piecze obiema grzałkami jednocześnie) lub pieczenie wyłącznie jedną grzałką (górną lub dolną). Ponadto, korzystaj z funkcji grill lub pieczenia z termoobiegiem, zwłaszcza, gdy przygotowujesz delikatne warzywa, ciastka lub bezę.
Piekarnik przypala jedzenie – Zbyt wysoka temperatura
Problemy z utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury mogą wynikać z dwóch awarii. Chodzi oczywiście o uszkodzenie termostatu lub usterkę grzałek piekarnika. Może się oczywiście zdarzyć, iż problem z ustawieniem temperatury leży po stronie użytkownika, ale jeśli czytasz opakowania produktów do odgrzania i jesteś zaznajomiony z optymalnymi temperaturami do danego rodzaju jedzenia – jesteś w domu. Wróćmy zatem do awarii.
- Awaria termostatu
Twój piekarnik przypala potrawy za każdym razem? Sprawdź, czy temperatura w komorze odpowiada temperaturze przez Ciebie ustawionej. Aby sprawdzić temperaturę piekarnika użyj termometru piekarniczego. Jeżeli grzałki nie grzeją do wyznaczonej temperatury, czeka Cię wymiana termostatu. - Uszkodzona grzałka
Przypalanie jedzenia od góry lub dołu jest sygnałem, iż jedna z grzałek nadaje sie do wymiany. Uszkodzone grzałki nie reagują prawidłowo na termostat, nadmiernie przegrzewając jedzenie. Wszelki ciemny nalot na grzałce lub uszkodzenia mechanicznie to również znak, że przyda się jej niezwłoczna wymiana.