Z pewnością nie raz zastanawiałeś się nad tym, czy czyszczenie przypalonego piekarnika jest trudne. Co prawda nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, ale wiele domowych sposobów na spaleniznę, sprawdzi się świetnie również w przypadku piekarnika. Wszak kto z nas chciałby tracić tak przydatne urządzenie? Dowiedz się, jak wygląda czyszczenie przypalonego piekarnika jeszcze dzisiaj!
- Jak zacząć czyszczenie przypalonego piekarnika?
- Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną i octem?
- Czyszczenie przypalonego piekarnika – Jak usunąć tłuste plamy?
- Jak wyczyścić mocno przypalony piekarnik?
Martwisz się zapachem potraw, które śmierdzą spalenizną? Poznaj sposoby na brzydki zapach z piekarnika!
Spis treści
Jak zacząć czyszczenie przypalonego piekarnika?
Czyszczenie piekarnika nie jest skomplikowanym zadaniem. Zanim rozpoczniesz szorowanie przypalonych resztek jedzenia i odprysków z tłuszczu, wyposaż się w najprzydatniejsze środki do czyszczenia. W co warto się wyposażyć?
- Dostępne niemal wszędzie środki chemiczne do czyszczenia tłustych plam.
- Czyszczenie przypalonego piekarnika za pomocą sody oczyszczonej również okaże się banalnie proste.
- Oprócz sody oczyszczonej, przygotuj kilka łyżek stołowych octu.
Najlepsze sposoby na czyszczenie piekarnika to te proste. Zarówno korzystanie z domowych sposobów, jak i poleganie na specjalnych środkach, będzie strzałem w dziesiątkę!
Jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną i octem?
Zastanawiasz się, jak wyczyścić spalony piekarnik? Jednym z najpopularniejszych sposobów na spaleniznę jest oczywiście mieszanka sody oczyszczonej i octu! Jak ją przygotować? Zmieszaj łyżkę sody oczyszczonej z kilkoma łyżkami octu, a następnie zalej wszystko wodą. Otrzymaną mieszanką nanieś na zabrudzone miejsce. Nie oszczędzaj zarówno grzałek, jak i ścianek piekarnika. Przypalone plamy przykryte miksturą zostaw na kilka godzin. Gdy oczekiwanie się zakończy, przemyj piekarnik wilgotną ścierką, zmywając pozostawioną mieszankę sody i octu.
Czyszczenie przypalonego piekarnika – Jak usunąć tłuste plamy?
Jeśli jesteś posiadaczem nowszego modelu piekarnika Amica lub Faber, niewykluczone, że urządzenie samo poradzi sobie z tłustymi plamami. Na ratunek przychodzi jedna z najprzydatniejszych funkcji piekarnika – pyroliza! Jak skorzystać z funkcji pyrolizy w piekarniku?
- Wyciągnij wszystkie naczynia z piekarnika.
- Ustaw na module wyświetlacza odpowiedni program. Jeśli nie możesz go znaleźć, zajrzyj do instrukcji dodawanej do opakowania.
- Poczekaj, aż piekarnik rozgrzeje się do nawet 500 stopni Celsjusza i podziwiaj, jak tłuste plamy znikają na Twoich oczach.
Innym sposobem na samodzielne wyczyszczenie piekarnika jest tzw. czyszczenie katalityczne. Specjalne wkłady katalityczne uruchamiają proces katalizy, który skutecznie usuwa wszelkie tłuste zabrudzenia. Specjalne mikropory wyłapują tłuste plamy już podczas pieczenia. Pamiętaj jednak o zmianie zużytych wkładów katalitycznych.
Jak wyczyścić mocno przypalony piekarnik?
Oczywiście, może się zdarzyć, że żaden z wyżej wymienionych sposobów po prostu nie zadziała. Tłuste i przypalone resztki jedzenia będą trzymać się piekarnika zbyt mocno, a soda i ocet jedynie je rozmiękczą. W przypadku mocno przypalonego piekarnika, świetnym sposobem na jego wyczyszczenie okaże się… parafina! Stwórz roztwór z jednej łyżki parafiny i 2-3 łyżeczek soli, a następnie dokładnie nanieś mieszankę na spaleniznę. Plamy pokryte miksturą z soli i parafiny umyj wodą z dodatkiem soli, a następnie poczekaj, aż piekarnik oschnie. Zabieg powtarzaj do skutku, który prędzej, czy później z pewnością nadejdzie!