Spis treści
Obiad z mięsa mielonego – inny niż myślisz! Zapiekanka makaronowa jest jednym z najprostszych dań z mięsem mielonym w roli głównej, mamy dla was przepis na obiad, o którym długo nie zapomnicie.
Obiad z mięsa mielonego
Składniki zapiekanka (4 porcje):
- 200 g kolorowego makaronu świderki
- 300 g mięsa mielonego
- 120 g sera pleśniowego
- 1 duża papryka
- 1 duża cebula
Składniki sos:
- 3 łyżki stołowe śmietany 18%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi natki pietruszki
Do smaku:
- Pieprz
- Sól
- Kurkuma
- Przyprawa do potraw włoskich
- Przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie sosu:
Mieszamy ze sobą śmietanę, wodę oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy dokładnie posiekaną pietruszkę oraz czosnek. Taki sos możemy doprawić pieprzem oraz solą.
Przygotowanie zapiekanki:
Zaczynamy od ugotowania makaronu (do wody na makaron możemy dodać odrobinę kurkumy) w tym samym czasie będziemy przygotowywać mięso. Podczas rozgrzewania się oliwy z oliwek kroimy na drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Kiedy olej będzie już podgrzany, na patelnię wrzucamy cebulę (doprawiamy solą i pieprzem) i smażymy ją do momentu zarumienienia, następnie wrzucamy mięso (przed wrzuceniem go na patelnie warto przemieszać je z solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego). Kiedy mięso będzie już odpowiednio podsmażone, czas na wrzucenie papryki smażymy ją do momentu, kiedy przestanie być chrupiąca. Kiedy mięso z warzywami będzie gotowe, możemy przełożyć je do naczynia żaroodpornego (jeżeli patelnia jest duża i można wkładać ją do piekarnika, zapiekankę możecie przygotować na patelni). W tym czasie zapewne ugotował się już makaron, który po odcedzeniu przesypujemy do naczynia żaroodpornego, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Sos wlewamy do naczynia z mięsem oraz makaronem. W celu dokładnego rozłożenia sosu mieszamy wszystko ze sobą. Serem pleśniowy (bądź jeżeli takiego nie lubimy, możemy dodać ser żółty), posypujemy zapiekankę. Następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się roztopi. Decydując się na ser żółty możemy posypać nim całą zapiekankę.
Smacznego! 😉