Święta Wielkanocne już za chwilę czas wiec przygotować listę zakupów! Nasza czytelniczka przesłała nam swoje najlepsze przepisy na ciasta Wielkanocne. Dlatego też długopis w dłoń i notujcie składniki, dzięki którym przygotujecie przepyszną babkę Wielkanocną i mazurka makowego!
Pani Basia chciała podzielić się z nami i z Wami swoimi przepisami na ciasta Wielkanocne, które są w jej rodzinie już od dłuższego czasu! Jeżeli i wy macie przepis, którym chcielibyście się podzielić zachęcamy was do przesyłania przepisów przez zakładkę kontakt!
Przepis na ciasto i sałatkę świąteczną
Babka Wielkanocna
Składniki:
- 4 jajka całe
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- Zapach
- 1 budyń (śmietankowy, waniliowy lub bananowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem dodać zapach, budyń i proszek, wyrobić i dodać szklankę mąki. Na tak przygotowaną masę wylewamy zimny rozpuszczony tłuszcz i lekko mieszamy. Następnie ciasto wylewamy na blachę lub prodiż. Na wierzch możemy dodać owoce np. jabłka.
Czas pieczenia: około 30 min
Mazurek makowy
Do wykonanie mazurka makowego będzie potrzebna nam: masa makowa, biszkopt oraz krem. Składniki i przepisy na poszczególne warstwy mazurka makowego znajdziecie poniżej.
Masa makowa:
Składniki:
- 25 dag maku
- 15 dag cukru
- 5 jajek
- 5 dag orzechów grubo pokrojonych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Skórka z 0,5 cytryny
Wykonanie masy makowej:
Mak parzymy, następnie mielimy go 3 razy przez maszynkę. Żółtka z cukrem musimy utrzeć dodając po trochę maku i piany, delikatnie mieszając pod koniec wkładamy skórkę, drobno pokrojone orzechy i proszek do pieczenia wlewamy na blachę.
Ciasto biszkoptowe:
Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sok z połowy cytryny
Wykonanie biszkoptu:
Jajka ubijamy z cukrem wsypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem. Następnie lekko mieszając, dodajemy po trochu sok z cytryny i wlewamy na ciasto makowe.
Krem:
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 20 dag orzechów zmielonych
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 masło
Wykonanie kremu:
Mleko zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwileczkę gotujemy. Masło musimy utrzeć z cukrem następnie wrzucamy po łyżce wystudzonych orzechów.
Przygotowanie Mazurka Makowego:
Robimy masę makową, wlewamy ją na blaszkę, następnie ubijamy biszkopt i wlewamy go na masę makową i wstawiamy do piekarnika na jakieś 50 min (aż zarumieni się biszkopt). Ważne! Placek po upieczeniu przewracamy! Kiedy ciasto będzie gotowe i ostygnie nakładamy krem na masę makową. Na koniec nakładamy polewę czekoladową i posypuje ją wiórkami kokosowymi.
Smacznego i Wesołych Świat Wielkanocnych życzy blog.technikan.pl oraz serwis Technikan.pl!