Co to takiego szuflada do podgrzewania?

szuflada grzewcza

Jest wiele sprzętów, bez których w dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie życia, czy szuflada grzewcza zalicza się do nich? Co to takiego szuflada grzewcza? Jakie funkcje posiada szuflada do podgrzewania?

gorące naczynia
źródło: pixabay.com

Co to takiego szuflada grzewcza?

Szuflada grzewcza jak sama nazwa wskazuje, ma coś podgrzać, jednak co?

Wyróżniamy dwa rodzaje szuflad grzewczych:

Szuflada grzewcza przeznaczona do podgrzewania naczyń- ten rodzaj szuflady służy tylko i wyłącznie do podgrzewania kompletów naczyń (6 bądź 12 zależnie od tego, jaką pojemność wybierzemy), czy też filiżanek najogólniej rzecz biorąc naczyń.

Szuflada grzewcza do podgrzewania naczyń i jedzenia- ten rodzaj szuflady spodoba się osobą, które nie tylko chcą podgrzewać swoje naczynia, ale także jedzenie, dodatkowo wybierając ten rodzaj szuflady, możemy rozmrozić nasze danie, bądź wstawić do niej ciasto drożdżowe, aby szybciej wyrosło.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Dobrze wiemy już co to takiego, jak więc działa tak szuflada? W szufladzie grzewczej nasze potrawy bądź naczynia podgrzewane są za pomocą płyty ceramicznej zrobionej ze szkła, bądź nawiewu grzewczego, druga opcja jest chętniej wybierana, spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że ciepło rozprowadzane jest po całej komorze szuflady, zasada działania nawiewu jest bardzo podobna do funkcji piekarnika zwanej termoobieg.

Funkcje szuflady grzewczej

Podstawowymi funkcjami szuflady grzewczej są:

Funkcja opóźnionego startu- jak długo można opóźnić start, zależne jest od modelu, jednak najczęściej jest to około 9 godzin.

Minutnik- dzięki tej funkcji możemy zdecydować jak długo nasze naczynia bądź potrawa mają być podgrzewane, w większości modeli po skończonym cyklu urządzenie zostaje wyłączone.

kuchnia
źródło: pixabay.com

Co jeszcze może mieć szuflada do podgrzewania?

Regulacja wilgotności – ta funkcja największe zastosowanie ma przy podgrzewaniu potraw, pozwala ona na utrzymanie wilgotności potrawy, kiedy dodatkowo jest jeszcze odpowietrznik, możemy spowodować, że to, co lubimy najbardziej w kurczaku, czyli skóra, będzie chrupiąca,

Mata antypoślizgowa- dzięki takiej macie nasze naczynia nie będą się przemieszczać, i nie będziemy musieli się obawiać ich uszkodzenia, taką matę możemy czyścić zwykła nawilżoną woda ściereczka, bądź też detergentem, jednak przed włożeniem jej do szuflady musimy ją dokładnie osuszyć.

Szuflady do obróbki termicznej- mogą być także wyposażone w dodatkowe półki czy też ruszta, które zwieszą powierzchnie podgrzewania potrawy.

Rodzaj prowadnic- najlepsze szuflady posiadają prowadnice teleskopowe, dzięki temu unikniemy poparzenia, bo szuflada będzie mogła zostać wysunięta w całości, a my będziemy mieć większe pole manewru, aby wyciągnąć potrawę.

Zimny front- czyli w środku nasza szuflada się nagrzewa, a na zewnątrz jest chłodna, urządzenie może być także w system, który nie pozwoli na jego przegrzanie.

Szuflady grzewcze dopiero zaczynają zyskiwać na popularności, jednak wiele osób ceni sobie bardzo to urządzenie, jak każdy sprzęt i szuflady grzewcze, będą ciągle rozbudowywane o nowe funkcje, a ja czekam już z niecierpliwością, by móc wam o tym napisać. Mam nadzieje, że wiecie już wszystko o dzisiejszych szufladach do podgrzewania.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca