Dieta ujemnych kalorii polega na wytworzeniu deficytu kalorycznego. Do naszej diety powinniśmy włączyć produkty, które mają ujemny bilans energetyczny. Na czym polega dieta ujemnych kalorii? Jakie przykładowe dania możemy jeść w tej diecie?
Najprościej mówiąc dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, jego podstawą mają być produkty, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm oraz przyspieszają spalanie tłuszcze. Dieta ta przede wszystkim oparta jest na niskokalorycznych świeżych warzywach oraz owocach, a także ziołach.
Podstawowa zasada diety ujemnych kalorii to jedzenie produktów o niższej wartości kalorycznej niż ilość energii, jaką nasz organizm potrzebuje do ich strawienia oraz przyswojenia. Tak np.: w przypadku zielonego ogórka, który zawiera 14 kcal, zużywamy około 16 kcal, aby go strawić. W ten sposób powstaje deficyt energetyczny, który wynosi 2 kcal, które organizm uzupełnia, spalając tkankę tłuszczową.
Dieta z ujemnymi kaloriami jest dietą niskokaloryczną, jej limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal, dlatego też czas jej trwania nie powinien być dłuższy niż 2 tygodnie. Dietę tą najlepiej stosować wiosną, latem oraz wczesną jesienią, kiedy bez problemu możemy dostać świeże owoce, oraz warzywa.
W jakich produktach znajdziemy ujemne kalorie?
Warzywa oraz owoce, które jemy w diecie ujemnych kalorii nie dość, że powinny mieć niską wartość energetyczną to jednoczenie powinny mieć dużą zawartość błonnika, wody oraz enzymów, które ułatwią trawienie oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Produkty, które bogate są w błonnik na długi czas, wypełniają żołądek oraz pozostawiają uczucie sytości, dodatkowo podkręcają także metabolizm oraz ułatwiają trawienie i oczyszczenie organizmu, a także przeciwdziałają różnym dolegliwościom przewodu pokarmowego. Produkty, które wytwarzają w naszym organizmie ujemny bilans to przede wszystkim zielone warzywa, takie jak brokuły, szparagi, czy jarmuż, oprócz warzyw zielonych warto włączyć także seler, buraki, marchew, cebulę por, czy cukinie. Dieta ta powinna opierać się przede wszystkim na warzywach, w tej diecie powinno się znajdować mniej owoców, jest to związane przede wszystkim, z tym że zawierają one dużo cukrów. Te, które w tej diecie będą działać na plus to: arbuzy, ananasy, grejpfruty, melony, oraz owoce jagodowe.
W tej diecie nie możemy zapomnieć także ziołach. W jadłospisie warto także uwzględnić papryczka chili, która hamuje apetyt szczególnie na słodycze oraz tłuste postawy, ponadto redukuje objętość tkanki tłuszczowej i podkręca metabolizm. Warto włączyć także: koperek, mięte, tymianek, bazylie oraz mniszek lekarski.
Przepis na danie z ujemnymi kaloriami
Przepis na koktajl – dieta ujemne kalorie
Składniki:
- Pomarańcza
- Połowa dojrzałego awokado
- Banan
- Garść szpinaku
- 2 łyżeczki siemia lnianego
Wyciskamy pomarańcze, następnie obieramy banan i awokado ze skórki, a następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak oraz siemię lniane. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, dodajemy sok z pomarańczy i dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Taki koktajl najlepiej pić świeży, jeżeli jednak wolimy zostawić go na drugie śniadanie to z powodzeniem możemy włożyć go do lodówki.
Przepis na sałatkę – dieta ujemne kalorie
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 liście sałaty lodowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 0,5 średniej cebuli czerwonej
- 1 ogórek zielony
- Do smaku: kolendra mielona, słodka papryka
Sos:
- 0,5 małego jogurty naturalnego
- 0,5 łyżeczki curry
- Sól morska
Pierś pieczemy i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Liście sałaty płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obieramy ogórka, cebulę oraz jabłko. Następnie łodygi selera naciowego kroimy w plasterki. Mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy mieloną kolendrą oraz słodką papryką. Do jogurtu dodajemy curry i sól morską i dokładnie mieszamy.