Płyta indukcyjna, ceramiczna czy gazowa?

Najważniejsza w kuchni jest kuchenka, z tym musi zgodzić się każdy. Dzięki postępowi techniki możemy wybierać między płytą indukcyjną, gazową a ceramiczną. Wielu z nas nie może zdecydować się na konkretny model. Dlatego niektórzy producenci mieszają ze sobą funkcje dwóch płyt. Więc na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty? Jakie są wady i zalety płyt indukcyjnych, ceramicznych i gazowych?

płyta indukcyjna
żródło: pixabay.com

Zanim zdecydujemy się na płytę ceramiczną, indukcyjną lub gazową, przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym kwestiom:

Cena zakupu i zużycie energii

W tej kategorii góruje płyta indukcyjna, jej cenę rekompensuje późniejsze zaoszczędzenie energii. Inaczej jest w przypadku płyty ceramicznej, chociaż droga, jej zużycie energii nie jest dużo mniejsze od kuchenki gazowej. Płyta gazowa jest najtańsza jednak tak naprawdę  jej użytkowanie wychodzi najdrożej, ponieważ zużywa najwięcej dostarczonej energii. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, że zarówno przy płycie ceramicznej jak i indukcyjnej najlepiej korzystać ze specjalnie dla nich przeznaczonych garnków. To generuje dodatkowy koszt, jaki musisz ponieść. Specjalne garnki i patelnie do płyt indukcyjnych, czy gazowych bywają naprawdę drogie. Jednocześnie tego typu wyposażenie kuchni, jest niemal niezniszczalne, a ich gwarancja jest dłuższa, niż w przypadku zwykłych garnków przeznaczonych do płyty gazowej.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

W przypadku płyty gazowej możemy korzystać ze wszystkich garnków, również tych przeznaczonych dla płyt indukcyjnych i ceramicznych. Co do garnków, tutaj mamy bardzo duży wybór różnych modeli w ogromnych przedziałach cenowych.

płyta gazowa
żródło: pixabay.com

Bezpieczeństwo

Płyta indukcyjna jest najbezpieczniejsza. Nagrzewa się dopiero w momencie postawienia na niej naczynia. Jest to szczególnie ważne w przypadku, kiedy masz małe dziecko. Wtedy nie ma obawy, że przy dotknięciu płyty poparzy się. Dodatkowo stygnie bardzo szybko po zdjęciu naczynia. Płyta gazowa i ceramiczna nagrzewają się długo i długo też stygną, w tym wypadku płyta ceramiczna ochładza się najdłużej. W kwestii bezpieczeństwa trzeba pamiętać, że na płycie gazowej gotujemy na otwartym ogniu, więc w tym przypadku nie trudno o oparzenie się, czy podpalenie czegoś.

Wygląd i komfort używania

Do nowoczesnego wnętrza najlepiej wpasują się płyty ceramiczne i indukcyjne, jednakże płyty gazowe też potrafią wyglądać bardzo estetycznie, ale wraz z tym roście ich cena. Co do wygody użycia, płyta indukcyjna i gazowa najszybciej podgrzeje potrawę. Płyta ceramiczna będzie robić to zdecydowanie dłużej, dodatkowo po ugotowaniu płyta będzie najdłużej ciepła, a czasami nawet gorąca, więc przy jej użytkowaniu trzeba będzie najbardziej uważać, żeby jej nie dotknąć.

Wygląda na to, że płyta indukcyjna góruje w tym zestawieniu, jednak przed jej zakupem sprawdź, czy przy danym modelu nie jest potrzebny licznik trójfazowy, jeżeli tak najpierw dowiedz się, czy do takowego masz dostęp. To, że płyta indukcyjna góruje w tym zestawieniu, nie znaczy przecież, że jest najlepsza dla ciebie. Więc czego oczekujesz ty od swojej kuchenki, ładny wygląd a może największe bezpieczeństwo?

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca