Najlepsza marynata na grilla!

najlepsze marynaty na grilla

Sezon grillowi coraz bliżej! Dlatego warto już teraz znaleźć swój przepis na marynatę do karkówki, kurczaka, boczku oraz szaszłyków.

marynaty grill
źródło: pixabay.com

Marynata na grilla – karkówka

Składniki na 1 kg karkówki:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki keczupu

Dokładnie wsmarować marynatę w pokrojone wcześniej mięso i odstawić do lodówki.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Słodka marynata na grilla – pierś z kurczaka

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • Łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dokładnie posmarować całą pierś i grillować po godzinie w lodówce bądź odstawić na noc. Pierś grillujemy na aluminiowej tatce.

najlepsze marynaty na grilla
źródło: pixabay.com

Marynata na grilla – boczek

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka marynaty staropolskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dokładnie wsmarować marynatę w boczek i ułożyć na aluminiowej tatce. Odstawić na minimum godzinę do lodówki i grillować.

Najprostsza marynata na grilla – szaszłyki i nie tylko

Tej marynaty możecie użyć do każdego mięsa

  • ½ szklanki majonezu/ jogurtu
  • ½ szklanki keczupu pikantnego
  • 1 sztuka cebuli

Mięso/szaszłyki dokładnie smarujemy i grillujemy.

Kilka faktów o grillowaniu

  • Grillowanie jest świetną alternatywą dla smażenia. Warto jednak na grilla nie wybierać tłustych kiełbas, czy krążków cebulowych. Pamiętajcie także że sosy są bardzo kaloryczne.
  • Mięso powinno „odpocząć” po wyjęciu z lodówki. Potrawy powinniśmy układać na ruszcie, dopiero gdy będą w temperaturze pokojowej
  • Mięso spalone „na węgiel”, jest bardzo nie zdrowe, im bardziej mięso jest spalone, tym więcej w nim substancji rakotwórczych
  • Podpałka, nie powinna być dorzucana w trakcie grillowania.
  • Przyprawy takie jak pieprz i sproszkowana papryka ograniczają ilość wytracanych substancji rakotwórczych, takie samo działanie ma sok z cytryny oraz ocet

Nieodpowiednie grillowanie i smażenie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego warto trzymać się wyżej wymienionych zasad grillowania. Dajcie znać, który fakt zaskoczył Was najbardziej i którą marynatę wypróbujecie.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca