Spis treści
Sezon grillowi coraz bliżej! Dlatego warto już teraz znaleźć swój przepis na marynatę do karkówki, kurczaka, boczku oraz szaszłyków.
Marynata na grilla – karkówka
Składniki na 1 kg karkówki:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki keczupu
Dokładnie wsmarować marynatę w pokrojone wcześniej mięso i odstawić do lodówki.
Słodka marynata na grilla – pierś z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy miodowej
- Łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Dokładnie posmarować całą pierś i grillować po godzinie w lodówce bądź odstawić na noc. Pierś grillujemy na aluminiowej tatce.
Marynata na grilla – boczek
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka marynaty staropolskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Dokładnie wsmarować marynatę w boczek i ułożyć na aluminiowej tatce. Odstawić na minimum godzinę do lodówki i grillować.
Najprostsza marynata na grilla – szaszłyki i nie tylko
Tej marynaty możecie użyć do każdego mięsa
- ½ szklanki majonezu/ jogurtu
- ½ szklanki keczupu pikantnego
- 1 sztuka cebuli
Mięso/szaszłyki dokładnie smarujemy i grillujemy.
Kilka faktów o grillowaniu
- Grillowanie jest świetną alternatywą dla smażenia. Warto jednak na grilla nie wybierać tłustych kiełbas, czy krążków cebulowych. Pamiętajcie także że sosy są bardzo kaloryczne.
- Mięso powinno „odpocząć” po wyjęciu z lodówki. Potrawy powinniśmy układać na ruszcie, dopiero gdy będą w temperaturze pokojowej
- Mięso spalone „na węgiel”, jest bardzo nie zdrowe, im bardziej mięso jest spalone, tym więcej w nim substancji rakotwórczych
- Podpałka, nie powinna być dorzucana w trakcie grillowania.
- Przyprawy takie jak pieprz i sproszkowana papryka ograniczają ilość wytracanych substancji rakotwórczych, takie samo działanie ma sok z cytryny oraz ocet
Nieodpowiednie grillowanie i smażenie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, dlatego warto trzymać się wyżej wymienionych zasad grillowania. Dajcie znać, który fakt zaskoczył Was najbardziej i którą marynatę wypróbujecie.