Lazania jest daniem, które znane jest na całym świecie. Jest to potrawa, którą możemy przygotowywać na kilka różnych sposobów. Dzisiaj mamy dla was bardzo prosty i smaczny sposób na lazanie. Przepis miesiąca: Lazania/Lasagne na marzec.
Przepis miesiąca: Lazania/Lasagne na marzec
Składniki na 12 sztuk lazani:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg mielonego
- 30 dag pieczarek
- 1 opakowanie makaronu lazania
- 1 cebula
- Kilka łyżek mąki i masła
- Dwie łyżki koncentratu poidorowego
- 1 kość/masło/skwarki
- pieprz i sól do smaku
- Rosół bądź rozrobiony rosołek
- Starty ser
Przygotowanie lazani:
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Kapustę możemy ugotować z kością, łyżką mała bądź skwarkami. Następnie odsadzamy naszą kapustę i doprawiamy ją do smaku. Kiedy nasza kapusta jest już gotowa, czas na podsmażenie pieczarek z cebulą na maśle. Tak przygotowane pieczarki łączymy z kapustą. Po czym przygotowujemy kolejną warstwę naszej lazani, czyli podsmażamy mięso mielone i łączymy je z koncentratem. Następnie musimy sparzyć po 3-4 sztuki naszej lazani, następnie studzimy ją i układamy obok siebie. Następnie układamy farsz z pieczarek, nakładamy makaron, a na to warstwę z mięsem mielonym.Teraz czas na przygotowanie ostatniej z warstw. Zasmażamy mąkę na masełku i dolewamy rosół bądź rosołek. Jest to ostatnia warstwa na którą nakładamy makaron. Taką lazanie wkładamy na 15 minut do piekarnika, po tym czasie wyciągamy ją i posypujemy startym serem. Gotowe!
Lazania może być przyrządzana na dwa sposoby. W klasycznej wersji przygotowuje się ją z ugotowanych bądź suchych płatków makaronowych. Jednak tak naprawdę lazania może być przygotowana na wiele sposób, wszystko zależy od naszego pomysłu i smaku. Do sosu można dodać różne zioła, które wzbogaca smak potrawy, o to, co lubimy.
Dajcie znać, czy skorzystaliście z naszego przepisu, czy może nieco go udoskonaliliście!
Smacznego! 🙂 Po więcej przepisów kliknij tutaj.