Przepis Miesiąca: Strasznie smaczne przekąski na Halloween

Halloween już tuż tuż, dlatego czym prędzej warto postanowić jakie przekąski przygotujemy na nasze przyjęcie, mamy dla was kilka propozycji, które mogą się wam spodobać.

przekąski halloween

Mini zapiekanki z pająkiem

Składniki

  • Bagietka – 1 sztuka
  • Żółty ser – połowa kostki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Oliwki czarne – około 15 sztuk
  • Bazylia/przyprawa do pizzy

Bagietkę kroimy pod skosem na w miarę równe części. Każdy z kawałów równomiernie smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wysypujemy starty ser. Następnie z oliwki robimy czarnego pająka. Przekrajamy ją na pół, jedną połowę kładziemy na bagietkę i mamy korpus, a z drugiej połówki wykrajamy nóżki.

Przygotowanie dwóch kolejnych przekąsek możecie zobaczyć tutaj:

Ciasteczka z cukinią z ciasta francuskiego – jeżeli podczas  wycinania dyni z ciasta zrobicie to niedokładnie, nie przejmujcie się, ciasto po wyrośnięciu nadal będzie prezentować się całkiem dobrze. Zamiast wycinania, możecie zrobić oczy i usta z pomidora!

Parówkowe mumie – jak widzicie na filmiku, oczy zrobione są z przekrojonej oliwki, warto pokroić ją na większe kawałki, bo w piekarniku może nieco wyschnąć i zmniejszyć swoją objętość. Jeżeli nie chcecie robić ich z oliwek, możecie zrobić kuleczki z pozostałości ciasta francuskiego.

Trzy wymienione wyżej przekąski wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (wybieramy termoobieg). Pamiętajcie, aby dokładnie posmarować ciasto francuskie żółtkiem.

Z ciasta francuskiego możecie zrobić także mini pizzerinki z cukinią i pomidorem. Wykonanie ich jest bardzo proste, a wszystkie kroki powtarzacie z przepisu na mini zapiekanki, jedyne co się w nim zmienia to spód, czyli zamiast bagietki wykorzystujemy ciasto francuskie.

parowki w cieście francuskim

Strasznie słodko pobudzający deser

Jeżeli impreza ma trwać do rana, nie może na niej zabraknąć pobudzenia, do tego celu nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowy deser.

Składniki na 4 desery:

  • Maliny – 500 gram
  • Biszkopt podłużny- 8 sztuk
  • Likier kawowy – 4 łyżeczki
  • Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Śmietanka kremówka – 400 gram
  • Cukier puder – 1 łyżka
  • Gorąca woda – 1 łyżka

Przygotowanie: Maliny (na początek potrzebujemy więcej niż połowę kupionej porcji, około 300 gram) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Podgrzewamy je na małym ogniu do momentu, aż rozmiękną. Biszkopty kruszymy i układamy na spody szklanek. Następnie wykładamy wcześniej przygotowaną masę, a następnie maliny, które nam zostały. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy z kawą rozpuszczalną, wcześniej warto rozpuścić ją w gorącej wodzie. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na maliny. Całość możemy udekorować malinami bądź biszkoptem.

Za dużo pracy przy takim deserze, a chcesz, żeby Twoi goście bawili się całą noc? Sprawdź test ekspresu przelewowego, być może jest on właśnie dla Ciebie: klik.

Życzymy strasznie smacznej zabawy! 🙂

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *