Przepis miesiąca: przepisy na tłusty czwartek

Tłusty czwartek już za kilka dni, warto już teraz znaleźć przepisy, które pozwolą Wam cieszyć się przepysznymi i słodkimi przekąskami. Mamy dla was sprawdzony przepis na chrusty oraz racuchy drożdżowe!

Przepis miesiąca: przepisy na tłusty czwartek

źródło: pixabay.com

Przepis miesiąca: przepisy na tłusty czwartek

Przepis na chrusty

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 jajko całe
  • 12 łyżek mąki
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 2 paczki smalcu

Przygotowanie:

Żółtko, ocet, i masło łączymy z mąką. Ciasto dokładnie zagniatamy do jednolitej masy. Następnie ciasto wrzucamy na blat bądź stolnice i uderzamy wałkiem kuchennym i zbijamy do uzyskania jednolitej konsystencji, spowoduje to, że ciasto będzie chrupiące i kruche.

Po uderzeniu cista na faworki rozwałkowujemy je bardzo cienko. Podczas tej czynności lekko podsypujemy stolnice mąką. Ważne, aby blat oraz ciasto było posypane jak najmniejszą ilością mąki. Następnie chrusty kroimy na paski około 5 cm grubości, a następnie na prostokąty bądź równoległoboki o długości ok. 8 cm. Środek prostokąta nacinamy i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.

racuchy

źródło: pixabay.com

Okazało się, że palniki nie palą jak powinny, sprawdź co może być przyczyną tutaj.

Przepis na racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do przygotowania wyjmujemy drożdże z lodówki, aby się ogrzały. Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy sól – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy rozczyn: do kubka wykruszamy drożdże, dodajemy cukier, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Dokładnie łączymy składniki na gładką masę i odstawiamy na ok. 10 minut tak, aby rozczyn zaczął rosnąć i wypełnił cały kubek. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka w tym samym czasie zgarniamy powoli mąkę do środka i mieszamy. Kiedy składniki będą już połączone, to możemy zacząć wyrabiać ciasto – wtłaczamy do niego powietrze. Wyrabiamy około 15 minut do momentu, kiedy ciasto stanie się gładkie i jednolite, a pod palcami będziemy mogli wyczuć pękające pęcherze powietrza. Przykrywamy ściereczkom i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, wrzucamy na rozgrzaną patelnię olej, następnie moczymy łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabieramy porcje ciasta i wkładamy na patelnie. Formujemy placuszki i smażymy około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *