Przepis miesiąca: Przepis na naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie tradycyjnie są jedzone z syropem klonowym i smażonym bekonem. Jednak w Polsce jemy je przeważnie na słodko. Poznajcie przepis na prawdziwe naleśniki Amerykańskie.

źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru białego
  • 2 duże jajka (ubite)
  • 30 gramów masła
  • 300 mililitrów mleka
  • 225 g mąki
  • Masło do smażenia

Z tych składników przyrządzisz około 16 średniej wielkości naleśników

Najłatwiejszy sposób na przygotowanie tych naleśników to umieszczenie wszystkich składników w blenderze. Jeżeli jednak zdecydujemy się na ręczne wymieszanie wszystkich składników, łatwiej będzie nam przelać masę na patelnię. Jeżeli zrezygnujemy z blendera, musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zwrócić uwagę, czy nigdzie nie ma żadnych grudek.

Szukasz blendera dla siebie? Sprawdź test blendera Eldom!

Kiedy nasza masa jest już gotowa czas na podgrzanie patelni. Kiedy smażymy naleśniki, pamiętajmy, że gdy na górnej części zaczną pojawiać się pęcherzyki, to już czas, aby przewrócić go na drugą stronę. (trwa to około 1 minuty). ¼ kubka to wystarczająca ilość, aby naleśnik wygląda jak prawdziwy Pancakes.

źródło: pixabay.com

Ciekawostki!

  • Masło na patelni możesz rozprowadzić za pomocą ręcznika papierowego
  • Chcąc, aby nasze naleśniki były idealne, warto wygładzić je, używając tylnej części łyżki, robiąc koliste ruchy
  • Chcąc, aby były jak najdłużej ciepłe możesz przełożyć je na blachę bądź też talerz i okryć je folią aluminiową
  • Zamiast mleka możesz dodać ¾ szklanki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu.
Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *