Przepis miesiąca: Pyszne ciasto pierogowe oraz pierogi z serem, kapustą i grzybami, owocami i ruskie

Pierogi szczególnie te z kapustą i grzybami kojarzą nam się z wigilią, niektórzy jednak korzystając z chwili wolnego postanawiają zrobić to przepyszne danie na obiad. Zobaczcie nasz przepis na ciasto na pierogi, dzięki któremu będą mięciutki i smakowite.

Przepis na ciasto na pierogi:

Składniki:

  • Mąka – 1kg
  • Jajko – 1
  • Żółtko – 1
  • Mleko – ok. 0,5l

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, następnie robimy małą dziurkę w środku i wbijamy jajko oraz żółtko, następnie zalewamy to gorącym mlekiem. Drugie żółtko spowoduje, że ciasto będzie wyglądało lepiej i będzie smaczniejsze. Ciasto wybieramy do momentu aż będziemy mogli bez problemu rozwałkować ciasto.

Farsz na pierogi z serem

Składniki:

  • Ser twarogowy tłusty/półtłusty – 500 g
  • Żółtko – 1
  • Cynamon – ok. 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Przygotowanie:

Ser twarogowy i żółtko dokładnie łączymy za pomocą widelca, ugniatając masę, dodajemy przyprawy. Przed dodaniem całego opakowania cukru warto dodawać go stopniowo i sprawdzać słodkość farszu, ponieważ może się okazać, że będzie dla ciebie za słodki.

Farszu starczy na około połowę ciasta z 1 kg w zależności na jaką grubość będziecie je rozwałkowywać.

Farsz na pierogi i truskawką/wiśniami

Składniki:

  • Truskawki – ok. 50 sztuk małych truskawek
  • Wiśnie – ok. 100 sztuk wiśni
  • Cukier – ok. 1 łyżeczki na jeden pieróg

Przygotowanie:

Truskawki bądź wiśnie wykładamy na ciasto pierogowe, a następnie posypujemy cukrem.

Farszu starczy na około połowę ciasta z 1 kg w zależności na jaką grubość będziecie je rozwałkowywać.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • Kapusta kiszona – ok. 1,5 kg
  • Grzyby suszone – garść
  • Cebula – 1 duża
  • Masło
  • Pieprz i sól – do smaku
  • Liście laurowe – 3 liście

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez ok. 5h. Po namoczeniu dla pewności możemy wypłukać grzyby w misce z nową wodą bądź pod bieżącą. Kapustę kiszoną gotujemy z liśćmi laurowymi do miękkości. Następnie gotujemy grzyby przez około 1,5h. Cebulkę podsmażamy na maśle do momentu zagotowania. Ugotowane grzyby mielimy i dodajemy do odcedzonej kapusty. Następnie robimy zasmażkę i dodajemy grzyby oraz kapustę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Farsz odkładamy do ostygnięcia.

Tego farszu powinno starczyć na ciasto pierogowe z 1 kg.

Sprawdźcie także nasz inny przepis: 

Przepis na lazanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *