Przepis miesiąca na obiad z mięsa mielonego

Zapiekanka makaronowa jest jednym z najprostszych dań z mięsem mielonym w roli głównej, mamy dla was przepis na obiad, o którym długo nie zapomnicie.

źródło: pixabay.com

Składniki zapiekanka (4 porcje)

  • 200 g kolorowego makaronu świderki
  • 300 g mięsa mielonego
  • 120 g sera pleśniowego
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula

Składniki sos:

  • 3 łyżki stołowe śmietany 18%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi natki pietruszki

Do smaku:

  • Pieprz
  • Sól
  • Kurkuma
  • Przyprawa do potraw włoskich
  • Przyprawa do mięsa mielonego

źródło: pixabay.com

Przygotowanie sosu:

Mieszamy ze sobą śmietanę, wodę oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy dokładnie posiekaną pietruszkę oraz czosnek. Taki sos możemy doprawić pieprzem oraz solą.

Przygotowanie zapiekanki:

Zaczynamy od ugotowania makaronu (do wody na makaron możemy dodać odrobinę kurkumy) w tym samym czasie będziemy przygotowywać mięso. Podczas rozgrzewania się oliwy z oliwek kroimy na drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Kiedy olej będzie już podgrzany, na patelnię wrzucamy cebulę (doprawiamy solą i pieprzem) i smażymy ją do momentu zarumienienia, następnie wrzucamy mięso (przed wrzuceniem go na patelnie warto przemieszać je z solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego). Kiedy mięso będzie już odpowiednio podsmażone, czas na wrzucenie papryki smażymy ją do momentu, kiedy przestanie być chrupiąca. Kiedy mięso z warzywami będzie gotowe, możemy przełożyć je do naczynia żaroodpornego (jeżeli patelnia jest duża i można wkładać ją do piekarnika, zapiekankę możecie przygotować na patelni). W tym czasie zapewne ugotował się już makaron, który po odcedzeniu przesypujemy do naczynia żaroodpornego, wszystko razem dokładnie mieszamy.

Sos wlewamy do naczynia z mięsem oraz makaronem. W celu dokładnego rozłożenia sosu mieszamy wszystko ze sobą. Serem pleśniowy (bądź jeżeli takiego nie lubimy, możemy dodać ser żółty), posypujemy zapiekankę. Następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się roztopi. Decydując się na ser żółty możemy posypać nim całą zapiekankę.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *