Przepis miesiąca: Najlepsze przepisy na ciasta Wielkanocne!

Święta Wielkanocne już za chwilę czas wiec przygotować listę zakupów! Nasza czytelniczka przesłała nam swoje najlepsze przepisy na ciasta Wielkanocne. Dlatego też długopis w dłoń i notujcie składniki, dzięki którym przygotujecie przepyszną babkę Wielkanocną i mazurka makowego!

źródło: pixabay.com

Pani Basia chciała podzielić się z nami i z Wami swoimi przepisami na ciasta Wielkanocne, które są w jej rodzinie już od dłuższego czasu!  Jeżeli i wy macie przepis, którym chcielibyście się podzielić zachęcamy was do przesyłania przepisów przez zakładkę kontakt!

Babka Wielkanocna

Składniki:

  • 4 jajka całe
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • Zapach
  • 1 budyń (śmietankowy, waniliowy lub bananowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem dodać zapach, budyń i proszek, wyrobić i dodać szklankę mąki. Na tak przygotowaną masę wylewamy zimny rozpuszczony tłuszcz i lekko mieszamy. Następnie ciasto wylewamy na blachę lub prodiż. Na wierzch możemy dodać owoce np. jabłka.

Czas pieczenia: około 30 min

źródło: pixabay.com

Mazurek makowy

Do wykonanie mazurka makowego będzie potrzebna nam: masa makowa, biszkopt oraz krem. Składniki i przepisy na poszczególne warstwy mazurka makowego znajdziecie poniżej.

Masa makowa:

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 5 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Skórka z 0,5 cytryny

Wykonanie masy makowej:

Mak parzymy, następnie mielimy go 3 razy przez maszynkę. Żółtka z cukrem musimy utrzeć dodając po trochę maku i piany, delikatnie mieszając pod koniec wkładamy skórkę, drobno pokrojone orzechy i proszek do pieczenia wlewamy na blachę.

Ciasto biszkoptowe:

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z połowy cytryny

Wykonanie biszkoptu:

Jajka ubijamy z cukrem wsypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem. Następnie lekko mieszając, dodajemy po trochu sok z cytryny i wlewamy na ciasto makowe.

źródło: pixabay.com

Krem:

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag orzechów zmielonych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 masło

Wykonanie kremu:

Mleko zagotowujemy i wsypujemy orzechy, chwileczkę gotujemy. Masło musimy utrzeć z cukrem następnie wrzucamy po łyżce wystudzonych orzechów.

Przygotowanie Mazurka Makowego: 

Robimy masę makową, wlewamy ją na blaszkę, następnie ubijamy biszkopt i wlewamy go na masę makową i wstawiamy do piekarnika na jakieś 50 min (aż zarumieni się biszkopt). Ważne! Placek po upieczeniu przewracamy! Kiedy ciasto będzie gotowe i ostygnie nakładamy krem na masę makową. Na koniec nakładamy polewę czekoladową i posypuje ją wiórkami kokosowymi.

Smacznego i Wesołych Świat Wielkanocnych życzy blog.technikan.pl oraz serwis Technikan.pl!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *