Proste przepisy na babkę

Święta Wielkanoce już niedługo, dlatego warto się jak najlepiej do nich przygotować i znaleźć najlepsze przepisy na ciasta. Mamy dla was przepis na prostą babkę na oleju, drożdżową oraz cytrynową.

babka cytrynowa

źródło: pixabay.com

Przepis na babkę na oleju

Składniki:

  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy mąkę oraz resztę składników. Pieczemy ok. 1 godzinę.

Przepis na babkę drożdżową

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g masła bądź margaryny
  • Cukier wanilinowy
  • Szczypta soli
  • Rodzynki
  • Skórka pomarańczowa
  • Sparzone, obrane i pokrojone drobno migdały

Przygotowanie:

Robimy rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany. Żółtka i jajko ubijamy c cukrem, masło roztapiamy. Kiedy rozczyn urośnie, wlewamy go do mąki, dodajemy ubite jajka, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopiony, przestudzony tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy rodzynki, migdały oraz skórkę pomarańczową. Odstawiamy ciasto, aby podrosło. Formę na babkę smarujemy tłuszczem, napełniamy ciastem do ¾ wysokości i zostawiamy do wyrośnięcia. Babka drożdżowa najlepsza będzie, kiedy przed włożeniem do piekarnika posmarujemy ją jajkiem. Pieczemy około godziny. Jeżeli nie masz pewności, czy babka drożdżowa jest już gotowa, wbij patyczek w ciasto, jeżeli po wyciągnięciu będzie suchy, znaczy, że jest ona gotowa.

proste przepisy na babke

źródło: pixabay.com

Przepis na babkę cytrynową

Składniki:

  • kostka margaryny
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem. Margarynę ucieramy z cukrem i wbijamy do niej po 1 jajku oraz powoli dodajemy mąkę, ciągle ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Formę smarujemy masłem/margaryną i wsypujemy tartą bułkę, wkładamy ciasto i pieczemy godzinę.

Pamiętajcie aby sprawdzić wasze piekarniki przed świętami, tutaj znajdziecie kilka porad, a na stronie Technikan.pl możecie zamówić mechanika, który pomoże Wam w naprawie waszego sprzętu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *