Co musisz wiedzieć o piekarnikach z pyrolizą ?

Pyroliza-jest to proces, który polega na rozgrzaniu piekarnika do 500 stopni Celsjusza, pozwala również na spalanie tłuszczu i zanieczyszczeń, które znajdują się w środku piekarnika. Zabrudzenia te spalane są na popiół, dzięki temu czyszczenie piekarnika jest szybkie i łatwe. Czy jednak piekarnik z pyrolizą jest dla nas? Może lepiej wybrać ten z katalizą?

źródło: importappliances.kr

Na rynku dostępne są 2 rodzaje piekarników, które mają podobne działanie. Są to piekarniki z katalizą i pyrolizą. Te pierwsze spalają zanieczyszczenia w mniejszej temperaturze. W takich piernikach wyposażonych w katalizę autoczyszczenie odbywa się z zastosowaniem paneli posiadających mikrootwory, które pochłaniają cząsteczki tłuszczu. Kataliza wypala zabrudzenia nawet w czasie zwykłego użytkowania urządzenia i odbywa się to w takiej temperaturze, w jakiej normalnie działa piekarnik. Technologia ta wyróżnia się niskim poborem energii elektrycznej i brakiem konieczności ustawiania specjalnego programu do autoczyszczenia. Pyroliza od katalizy różni się przede wszystkim tym, że czyści dokładniej niż wkłady katalityczne, a dodatkowo nie musimy wymieniać wkładów w piekarniku. Piekarnik nagrzewa się do 500 stopni Celsjusza, drzwiczki zostają zablokowane i odblokowują się dopiero po zakończeniu czyszczenia. W przypadku pyrolizy pobór energii elektrycznej jest większy. Autoczyszczenie ustawiamy za pomocą specjalnego programu i proces ten trwa aż 2 godziny. Pirolizę wykonujemy raz na dwa miesiące.

Korzyści płynące z posiadania piekarnika z pyrolizą :

  • pozwala utrzymać piekarnik w czystości
  • czyszczenie trwa ok 2 godzin i powtarza się je co kilka tygodni
  • czyści całe wnętrze piekarnika
  • koszt jednego procesu czyszczenie to kilka złotych

Więcej o dodatkowych funkcjach piekarników dowiesz się w naszym artykule: Dodatkowe funkcje piekarnika – znasz już wszystkie?

źródło: kosyform.com

Decydując się na zakup piekarnika do zabudowy z pyrolizą, zwracajmy szczególną uwagę na to, czy posiada on katalizator zapachów. Brak takich katalizatorów, przy wypalaniu resztek tłuszczu w piekarniku powoduję powstawanie dymu i brzydki zapach w domu. W większości piekarników przed uruchomieniem pyrolizy konieczne jest wyciągnięcie drabinek, niektórych wkładów oraz prowadnic. Jeżeli miałoby to stanowić dla nas uciążliwość, to lepiej jest wybrać taki piekarnik, którego nie trzeba do czyszczenia rozmontowywać. Warto zwrócić też uwagę na pobór energii elektrycznej, jakim charakteryzuje się dany model. Im bardziej energooszczędny będzie nasz piekarnik, tym lepiej. Przed zakupem piekarnika lub mebli kuchennych należy się dowiedzieć, czy wysokie temperatury nie szkodzą tym ostatnim. Choć jest to mało prawdopodobne, to lepiej sprawdzić nim wyda się pieniądze.

Piekarnik z pyrolizą zapewne dokładniej czyści nasze urządzenie, jednak pobór energii może być dla wielu osób za dużo i w ich wypadku lepszym wyborem będzie pikarnik z katalizą.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *